Yannick Tarres, veiligheidsconsultant bij Expat Preventive

Werken in Mali is prima mogelijk

Yannick Tarres, veiligheidsconsultant bij Expat Preventive
Yannick Tarres, veiligheidsconsultant bij Expat Preventive

Mali staat voor veel uitdagingen en de veiligheidssituatie verslechtert. Hoe veilig is Mali voor buitenlandse reizigers? Yannick Tarres, veiligheidsconsultant bij Expat Preventive, bezocht Mali om de veiligheid voor een Nederlandse organisatie te beoordelen. “Werken in Mali is prima mogelijk.”

Een cliënt van Expat Preventive breidt haar activiteiten in Mali uit en opent een nieuw kantoor in de nabije toekomst. Dit betekent dat werknemers en consultants uit Nederland vaker naar Mali zullen reizen. Expat Preventive werd gevraagd om naar Mali te reizen voor een veiligheidsbeoordeling: welke procedures moet de organisatie volgen? Waar kunnen ze hun medewerkers onderbrengen? Wat is de veiligste manier om te reizen?

“Mali is een fantastisch land. Mensen zijn vriendelijk en de sfeer is er op het eerste oog relaxed.”, zegt veiligheidsconsultant Yannick Tarres, die bijna twintig jaar in de Franse marine diende en in Djibouti en Dubai heeft gewoond. “Maar het klopt wel dat radicalisering toeneemt. Je bent nooit veilig in Mali.”

Op 18 juni 2017 werd de wereld opgeschrikt door het nieuws van een terroristische aanval in Le Campement Resort in Kangaba, die leidde tot meerdere dodelijke slachtoffers. Dit was helaas een van de vele veiligheidsincidenten in Mali sinds 2012. Een mengeling van etnische spanningen, het streven naar onafhankelijkheid van de Toeareg, de instroom van jihadisten en een zwakke overheid hebben tot deze situatie geleid.

Hoewel er in 2015 een Vrede- en Verzoeningsakkoord is bereikt tussen sommige partijen, is de situatie verre van veilig. De verslechtering bereikte opnieuw een behoorlijke omvang vanaf 2016.

Vraag je altijd af: “Is dit bezoek het waard?”
Aanvallen op locaties die vaak door buitenlanders worden bezocht zijn niet zeldzaam. Veel restaurants en hotels in de hoofdstad Bamako liggen nu achter muren en hekken. “Alle plekken waar expats hun vrije tijd doorbrengen zijn mogelijke doelwitten. Elk hotel. Elk resort. De vraag is niet: gaat er iets gebeuren? Maar eerder: wanneer gaat het gebeuren? Natuurlijk hebben mensen een plek nodig waar ze kunnen ontspannen. Maar dan nog is mijn advies aan elke reiziger om zich altijd af te vragen: is dit het waard?”

Ondanks de complexe veiligheidssituatie zou de veiligheidsadviseur niet zeggen dat reizen naar Mali onmogelijk is. “Het belangrijkste advies is: wees op je hoede, val niet teveel op en houd de lokale veiligheidssituatie nauwgezet in de gaten. Wees je bewust van de situatie en je omgeving. Dan zie ik geen reden om niet naar dit prachtige land af te reizen.”

Structureel veiligheidsmanagement is essentieel voor veiligheid in complexe gebieden zoals Mali. Bezoekers moeten systematisch en regelmatig hun veiligheidsplannen controleren en ervoor zorgen dat deze actueel zijn. Regelmatige nabesprekingen met medewerkers zijn ontzettend belangrijk voor updates. Reizigers wordt aangeraden constant de relatie tussen hun eigen profiel, dat van hun werkgever en van hun omgeving in de gaten te houden en passende persoonlijke veiligheidsmaatregelen te treffen.

Tarres: “Het is essentieel dat medewerkers volledig op de hoogte zijn en dat ze de maatregelen die worden genomen begrijpen. Gelukkig neemt de cliënt voor wie wij werken dit ontzettend serieus.”

Tip: u kunt dagelijkse ontwikkelingen in het Engels volgen via de BBC World Service (88.9 FM in Bamako).

(sep 2017)

Internationale assesments

Internationale assesments

Alleen als u exact weet wat de actuele risico’s zijn voor medewerkers in een bepaalde regio, kunt u een juiste inschatting maken van de opbrengsten. Wij laten veiligheidsadviseurs in kaart... Read more

We find ways