Mediasim: Zelf online crisiscommunicatie oefenen

Het managen van een crisis valt of staat bij goede crisiscommunicatie. Omgaan met de media is daar een groot onderdeel van. Berichtgeving over een calamiteit verspreidt zich razendsnel over verschillende (social) mediakanalen. Het is geen overbodige luxe om u daar als organisatie op voor te bereiden. De nieuwe communicatietool Mediasim geeft klanten van Expat Preventive sinds kort de mogelijkheid om zelf tijdens een simulatie met afgeschermde media-kanalen te oefenen.

Inmiddels hebben verschillende ngo’s en bedrijven geoefend met Mediasim. De communicatietool geeft deelnemers aan de simulatie de mogelijkheid om in een afgeschermde omgeving persberichten te delen op nieuwsblogs en Twitter. Zij zien direct wat het effect is van hun communicatie doordat er reacties komen op hun berichtgeving. Het leerrendement is groot.

Oefenen met social media in afgeschermde omgeving
Crisiscommunicatie is een vak apart. Hoe beheers je berichtgeving na een ramp? Wat doe je met reacties op social media? Welke media-inzet pas je toe om bij te dragen aan de doelstellingen van het crisismanagementteam? Het zijn vragen die communicatie-experts binnen organisaties en bedrijven het hoofd moeten bieden als ze te maken krijgen met een crisis.

“Niet communiceren is dan geen optie”, zeggen Mascha Blokker en Barbara Bosma, communicatie consultants van Expat Preventive die de tool ontwierpen.

Bosma: “Tijdens crisissimulaties zagen we dat de communicatie-medewerkers en persvoorlichters niet genoeg de mogelijkheid hadden om real-life te oefenen. We wilden daarom een omgeving creëren die helpt om de mediadruk daadwerkelijk te ervaren die ontstaat na een crisis, en hen de mogelijkheid geeft te zien wat het effect is van een communicatie-actie vanuit het crisisteam. De nieuwe online test-omgeving biedt hen die mogelijkheid.”

Regie is key
“Het is belangrijk dat een crisismanagementteam vanaf het eerste moment de regie neemt. Ook in de communicatie. Als journalisten verslag doen van de crisis en alleen kunnen afgaan op informatie van andere bronnen, dan verlies je als organisatie je geloofwaardigheid”, vult Mascha Blokker aan.

Wat gaat er mis als de externe communicatie niet op orde is? “Dan ontstaat er onrust. Familieleden zoeken zelf de media en doorkruizen daarmee de strategie van het crisismanagementteam. Of geruchten worden niet ontkracht en gaan een eigen leven leiden”, vertelt Mascha Blokker. “Het risico bestaat dat derden gezien worden als woordvoerder. Het vertrouwen in de organisatie gaat zo verloren. Dan nog bijsturen is heel lastig”.

Bent u voorbereid?
Het trainen van crisiscommunicatie is dus essentieel voor beheersing van de situatie. Tijdens de crisissimulatie van Expat Preventive worden de betrokken managers met hun neus op de feiten gedrukt en zien zij hoe communicatie het verloop van een crisis beïnvloedt. Tweets, blogs, journalisten met draaiende camera bij de receptie… Is uw organisatie daarop voorbereid?

Bureau Drijf crisiscommunicatie

 

We find ways