De meest up to date antiterrorisme expertise

De dreiging van terrorisme is de laatste jaren wereldwijd toegenomen. Security adviseur Jacob van het Slot en trainer Roderik Sommerdijk van Expat Preventive volgden een intensieve training tot antiterreur officer in Rome. Zo zijn ze optimaal op de hoogte van de laatste trends en innovaties op dit gebied.

Waarom een specifieke training over antiterrorisme? Jacob: “Het is belangrijk te begrijpen hoe terreur zich ontwikkelt. En de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie te kennen die bijdragen aan inschatting van risico’s.” Roderik: “De vragen over terreur nemen toe bij onze opdrachtgevers. We willen hen zo goed mogelijk van antwoorden voorzien.”

Wat moeten mensen in elk geval weten over antiterrorisme?
Roderik: “Dat je als team ook zonder allerlei toeters en bellen en zonder direct allerlei investeringen te doen, al heel veel kunt doen om je voor te bereiden. Bijvoorbeeld door samen een risicomap te maken: waar zijn de uitgangen die je kunt gebruiken? Zijn er safe rooms of hoe kun je die eenvoudig maken? Wat kun je doen om het veiliger te maken als het risico bestaat op een aanslag van een auto?

Jacob: “Wees voorbereid. Terreur is niet iets wat je zomaar overkomt. In veel gevallen is het doelwit vooraf geselecteerd en geïnspecteerd. Als een bedrijf of organisatie werkzaam is in een land waar de terreur dreiging hoog is, kan je door goede veiligheidsmaatregelen de risico’s aanzienlijk verkleinen.”

Op welke manier gaan jullie de geleerde lessen inzetten?
Jacob: “We gaan de nieuwste trends en best practices integreren in onze trainingen en bij risk advisory consultancy. Door deze training kunnen we de meest up to date standaards gebruiken.”

Kunnen jullie vast één advies meegeven? De gouden tip?
Roderik: “Afstand is key. Niks beschermd zo goed tegen een explosie als stand off distance.” Jacob: “De impact van een ontploffing neemt exponentieel af per meter. Maak bijvoorbeeld een no parking zone om je gebouw. En als reiziger: zorg dat de afstand tussen je kamer en de ingang groot is. Kies voor een kamer achterin, op de vijfde of zesde verdieping.”

We find ways