NGO safety and security training (3 dagen)

Hoe om te gaan met corruptie in het buitenland? Wat als u een medisch probleem krijgt in afgelegen gebied? Hoe houdt u controle op uw spanning bij een overval met geweld? Wat is uw strategie als u slachtoffer wordt van een kidnap? Dit – en meer – leert u tijdens de NGO safety and security training. Direct naar data en inschrijfformulier van deze training.

Voor wie: Voor medewerkers van ngo’s die reizen in stedelijke en afgelegen gebieden. De training is geschikt voor zowel mensen die korte reizen maken, als mensen die lange tijd elders verblijven.

Duur van de training: 3 dagen, inclusief overnachtingen.

Doel van de training: De training heeft als doel persoonlijke veiligheid tijdens reizen te verhogen, zodat u zich kunt focussen op uw missie.

Inhoud van de training:

  • Risicoanalyse en reisvoorbereiding: Zelf een risicoanalyse leren maken van het gebied waar u reist. Hoe stemt u uw gedrag af op de actuele, lokale situatie? Welke voorbereidingen dient u te treffen?
  • Contextanalyse maken van het werkgebied: Hier gaan we dieper in op de lokale context van uw werkgebied en leert u de specifieke risico’s van uw verblijf in te schatten. Samen analyseren we waar de missie van uw organisatie en de lokale situatie mogelijk met elkaar botsen. Hoe reageert de bevolking als u bijvoorbeeld werkt voor een christelijke organisatie in een voornamelijk islamitisch gebied?
  • Omgaan met lage agressie en criminaliteit: Leren omgaan met veelvoorkomende “lichte” vormen van agressie en criminaliteit. Bijvoorbeeld wat u kunt doen bij een opdringerige taxichauffeur, een bedelaar of een hardnekkige straatverkoper. In de training leert u waar uw grenzen liggen en hoe u die grenzen kunt stellen. Zonder de situatie te verergeren.
  • Omgaan met hoge agressie en criminaliteit: Leren omgaan met veel agressie en met geweld. Bijvoorbeeld een gewapende overval of een onverwachtse checkpoint. U leert hoe u zeer risicovolle situaties kunt ombuigen naar een minder bedreigende situatie en hoe u kunt de-escaleren.
  • Handelen bij medische noodgevallen: In gebieden waar u reist zijn artsen en ziekenhuizen schaars en de medische zorg zwak. Wat te moet doen als u acuut medisch moet handelen? Bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk of verwondingen door geweld? U leert met een vast medisch protocol verwondingen te stabiliseren en bloedingen te stoppen.
  • De risico’s van munitie, mijnen en wapens: U leert risico’s en gevaren kennen van vuurwapens, munitie en landmijnen. Na de training herkent u formele en informele waarschuwingssignalen. U weet wat te doen als u een mijn signaleert. En wat veilig gedrag is bij vuurwapens. Ook kunt u omgaan met beschermende materialen.
  • Module Resilience en Gender: In deze module gaan we dieper in op gender-specifieke risico’s die mannen en vrouwen tegenkomen in hun reizen. Hoe bereidt u zich voor? Wat zijn uw grenzen en hoe zorgt u ervoor dat anderen die respecteren?
  • Omgaan met ontvoering: Stel u wordt korte of langere tijd vastgehouden. Hoe stelt u zich op? U leert over de verschillende motieven van daders en strategieën om zo goed mogelijk uit deze situatie te komen.
We find ways